Protect: Şifre eşitleme

Bilgisayarlarınızda, akıllı telefonlarınızda ve tabletlerinizde Yandex Browser'a kaydettiğiniz şifreleri eşitleyebilirsiniz. Eşitleme işlemi sırasında, şifre deposunun bir kopyası şifrelenmiş biçimde Yandex sunucularına gönderilir ve sonra da eşitlenmiş diğer cihazlara iletilir. Aynı anda, diğer cihazlardaki şifreler de mevcut bilgisayardaki depoya eklenir.

  1. Şifre eşitlemenin avantajları
  2. Şifre eşitlemenin kapatılması
  3. Şifre eşitleme hatası
  4. "Şifrenizi değiştirdiniz fakat kişisel bilgileriniz hâlâ eskisiyle şifreli"

Şifre eşitlemenin avantajları

  • Kayıtlı şifreler, tüm cihazlarınızdaki formlara otomatik olarak girilir.
  • Bilgisayar bozulacak olursa şifrelerinizi sunucudan kurtarma şansınız olur.
İpucu. Şifrelerinizi Yandex dahil hiç kimsenin çözememesi için ana şifre oluşturun.

Şifre eşitlemenin kapatılması

Eşitleme etkinleştiğinde şifrelerin eşitlenmesi varsayılan olarak otomatik etkin hale gelir.

Eşitlemenin kapatılması durumunda şifre eşitleme de kapatılır. Sadece şifre eşitlemeyi kapatmak için:

  1.  → Verileri kaydet öğelerine tıklayın.
  2. Eşitleme bölümünde Parametreleri göster butonuna tıklayın.
  3. Şifreler özelliğini kapatın.

Şifre eşitleme hatası

Akıllı telefon, tablet veya bilgisayarlarınızda farklı ana şifreler oluşturulduysa eşitleme sırasında bir çakışma meydana gelebilir. Örneğin, akıllı telefonda bir ana şifre, bilgisayarda ise başka bir ana şifre girdiğinizi ve ardından bilgisayarınızı telefonla eşitlediğinizi düşünelim. Bu tür durumlarda tarayıcı, birleşik depoyu şifrelemek için hangi ana şifreyi kullanacağını anlayamaz.

Eşitleme çakışması halinde ayarlar simgesi şeklinde görünür. Çakışmayı çözmek için:

  1. butonuna tıklayın. Bunu hemen yapmadıysanız bir süre sonra Ayarlar simgesi normal şekline döner. Bu durumda  → Şifre Yöneticisi öğesine tıklayın.
  2. Kullandığınız bilgisayar için ana şifreyi girin.
  3. Açılan sekmede Eşitleme hatası bağlantısına tıklayın.
  4. Bundan sonraki işlemler, diğer cihazınıza kaydettiğiniz ana şifreyi hatırlayıp hatırlamadığınıza bağlıdır:
    Diğer cihazınız için kullandığınız ana şifreyi hatırlıyorsanız
    1. Bu bilgisayardaki şifre belleğiyle birleştir butonuna tıklayın.
    2. Diğer cihazınız için kullanılan ana şifreyi girin.

    Bundan sonra tarayıcınız, an itibarıyla kullandığınız bilgisayardaki ana şifreyi kullanarak diğer cihazlardaki şifreleri yeniden şifreler. Diğer cihazdaki ana şifre ise geçersiz kalır. Kullanılmakta olan bilgisayardaki şifreler birleşik depoya eklenir.

    Diğer cihazınız için kullandığınız ana şifreyi hatırlamıyorsanız

    Bu durumda diğer cihazdaki şifreleri silebilirsiniz. Bunu yapmak için Sil butonuna tıklayın. Unutulan ana şifreyle şifrelenmiş giriş şifreleri eşitlenen tüm cihazlardan silinir. Kullanılmakta olan bilgisayardaki şifreler birleşik depoya eklenir. Şifre deposu, an itibarıyla kullandığınız bilgisayar için kullanılan ana şifreyle şifrelenecektir.

    Eşitleme hatasını çözümlemeniz şart değildir: Bu durumda şifre eşitlemesi yapılmaz (fakat tarama geçmişi, favoriler ve diğer veriler eşitlenmeye devam eder).

    Not. Diğer cihazda bir yedek şifreleme anahtarı oluşturduysanız bu cihazda ana şifreyi sıfırlamayı deneyin. Geçerli bilgisayarınız için ana şifreyi yeni ana şifre olarak girin.

"Şifrenizi değiştirdiniz fakat kişisel bilgileriniz hâlâ eskisiyle şifreli"

Yandex sunucusunda şifreler kodlanmış (şifrelenmiş) biçimde saklanır. Şifreleme için anahtar olarak Yandex hesabınızın şifresi kullanılır. Bu şifreyi değiştirirseniz, tarayıcının sunucudaki şifreleri çözmesi gerekir ve sonra yeni anahtarla tekrar şifrelemesi gerekir. Bu işlem başarısız olursa bir hata mesajı görürsünüz. Düzeltmek için:

  • Eski hesap şifresini hatırlıyorsanız:
    1.  → Verileri kaydet öğelerine tıklayın.
    2. Eşitleme formuna eski şifreyi girin.
  • Eski hesap şifresini hatırlamıyorsanız veya hiç değiştirmediyseniz, kodlanmış şifreleriniz kaybolur. Ancak diğer eşitleme verilerini geri yükleyebilirsiniz:
    1. Kaydetmek istediğiniz tüm favorilerin, eklentilerin ve ayarların tarayıcınızda bulunduğundan emin olun.
    2.  → Ayarlar'a tıklayın.
    3. Eşitleme bölümünde Parametreleri göster butonuna tıklayın.
    4. Eşitleme bloğu seçeneklerinin altındaki sil bağlantısına tıklayın. Sunucudaki profil verileriniz silinir.
    5. Eşitleme özelliğini açın. Veriler tarayıcıdan sunucuya aktarılır.